• Wat is een Postcoderoos?

  De zogenoemde Postcoderoos werd aanvankelijk (per 1-1-2014) bepaald door het postcodegebied waarin de productie-installatie ligt. De Postcoderoos was het postcodegebied waarin de productie-installatie ligt, plus die direct daaraan grenzende postcodegebieden (gebieden waarin alle postcodes dezelfde vier cijfers hebben). Ook postcodegebieden die alleen raken met een ‘punt’ (bijvoorbeeld in een ‘meerpostcodenpunt’) horen bij de Postcoderoos.

  Per 1-1-2016 is het begrip Postcoderoos verruimd: de installatie hoeft zich niet meer in het midden van een zogenoemde Postcoderoos te bevinden maar mag ook in een van de ‘blaadjes’ gerealiseerd zijn. Dit maakt het voor coöperaties mogelijk om ook locaties voor energieopwekking in de randen van de Postcoderoos te benutten (in de wandelgangen wordt al gesproken over de Postcoderups).

  Leden kunnen profiteren van de belastingkorting als ze in de Postcoderoos van de productie-installatie wonen.

 • Waar neem ik aan deel als ik investeer in een collectief project van HoekscheWaard Duurzaam | om?

  Als deelnemer aan een HoekscheWaardDuurzaam | om project investeer je in een collectieve, relatief grote zonnestroominstallatie bij jou in de wijk (gemiddeld ongeveer 400 panelen). Je kunt deelnemen, bijvoorbeeld omdat je zelf geen zonnepanelen op het eigen dak kan of wil leggen. Door deel te nemen aan een dak, lever je een bijdrage aan de toename van duurzame energie. Zelf profiteer je, samen met de andere deelnemende wijkgenoten, van de opbrengsten door middel van een belastingkorting op de eigen energierekening en een winstuitkering uit de stroomverkoop. De HoekscheWaardDuurzaam | om projecten kennen een rendement tussen de 6 en de 7 procent.

  Uiteraard gaat HoekscheWaardDuurzaam | om alleen in zee met gecertificeerde leveranciers. Met deze leveranciers spreken wij contractueel af dat zij verantwoordelijk zijn voor deugdelijke installatie van de systemen. Waar mogelijk vragen wij hen om ook het onderhoud op zich te nemen. Dit hangt grotendeels af van de kosten die zij daarvoor zullen rekenen. HoekscheWaardDuurzaam | om vraagt hen om dit in de offerte direct mee te nemen.

 • Kan iedereen meedoen?

  Particulier
  Zowel huurders, woningeigenaren als ondernemers uit de wijk kunnen meedoen. De voorwaarde is wel dat de deelnemer een eigen energierekening heeft. Meedoen kan tot 10.000 kWh (een gemiddeld huishouden verbruikt jaarlijks ongeveer 3400 kWh). Kleine woongroepen mogen wel meedoen als de energieafrekening wordt gemaakt voor hun eigen adres.

  Ondernemers
  Voor ondernemers geldt aanvullend dat ze tot 20 % in een project mogen deelnemen (als zij een aansluiting met een maximale doorlaatwaarde van 3 x 80 A hebben). Het rendement voor ondernemers is iets lager dan voor particulieren.

 • Wie kan er niet meedoen?

  Als je energie wordt verrekend in de huurprijs of via een service-contract, kun je helaas niet deelnemen. De verhuurder heeft waarschijnlijk een grootverbruikersaansluiting. Je kunt wel navragen of dit groene stroom is.

 • Word ik een energieleverancier?

  Nee, je wordt geen energieleverancier. De coöperatie (HoekscheWaardDuurzaam) ook niet. De stroom wordt teruggeleverd aan het net en wordt door HoekscheWaardDuurzaam verkocht aan een energieleverancier (‘OM’, ook een coöperatie). Bij voorkeur kun jij de stroom dan weer afnemen van deze energieleverancier. Je krijgt 100% duurzame locale stroom tegen een eerlijke prijs.

 • 1
 • 2