In Oud-Beijerland gaat dit jaar de aanleg van maximaal 350 zonnepanelen van start op daken van het Vierwiekenplein. In een samenwerkingsverband tussen HW Wonen en de coöperatie HoekscheWaardDuurzaam worden hier de daken van een aantal gebouwen vol gelegd met zonnepanelen. Er is meer ruimte beschikbaar dan nodig is voor de gebouwen zelf en die ruimte komt beschikbaar voor particulieren die willen meedoen.

Arie Brussaard uit Oud-Beijerland, bestuurslid van de coöperaties Vierwiekenplein en HoekscheWaardDuurzaam: “Iedereen is er nu wel van overtuigd dat we met de huidige energievoorziening uit fossiele grondstoffen niet door kunnen gaan. We zullen moeten overstappen op andere bronnen van energie. Zo zien we dat er al veel gebruik wordt gemaakt van zon en wind. Onzekerheid over de overheidsregeling kan aanleiding zijn om geen zonnepanelen op je eigen dak te leggen.”

HoekscheWaardDuurzaam neemt het initiatief voor projecten die de noodzakelijke energietransitie versnellen. Deze coöperatie houdt zich daarom in de gemeente Hoeksche Waard bezig met de plaatsing van zonnepanelen, laadpalen voor auto’s en ook windmolens. Al die activiteiten zijn gericht op de overgang van fossiele brandstoffen naar duurzame energie.

Als onderdeel van deze aanpak heeft HWDuurzaam het initiatief genomen voor een aantal “Postcoderoos-projecten”. Een Postcoderoos-project is een samenwerking waarbij iedereen die om welke reden dan ook geen zonnepanelen op zijn eigen dak kan leggen, eigenaar kan worden van zonnepanelen in een aangrenzend postcodegebied.

Tot de voordelen kunnen o.a. worden gerekend: lagere installatiekosten door de schaalgrootte van het project, geen last van onderhoud en beheer, geen hogere WOZ-waarde en een hoger rendement dan op een spaarrekening. Deelnemers in een Postcoderoos betalen bovendien geen energiebelasting over het deel van de stroom die ze via deelname aan het project opwekken. De energiebelasting is ongeveer 2/3 van de stroomprijs. Met de Belastingdienst wordt hierover voor 15 jaar een afspraak gemaakt.

In de Hoeksche Waard zijn op dit moment twee van deze projecten in voorbereiding: op het Vierwiekenplein in Oud-Beijerland en aan de Christinastraat in Numansdorp. Het eerste project dat nu in uitvoering komt is het woongebouw aan het Vierwiekenpein. Wie woont in de postcodes 3262, 3263,3264 en 3261 kan tegen aantrekkelijke voorwaarden deelnemen aan een project voor het opwekken van zonne-energie door lid te worden van de Coöperatie Vierwiekenplein.

Dit project staat na uitvoerige voorbereidingen in de startblokken. Op maandag 27 mei wordt een laatste informatiebijeenkomst gehouden. Wie nog wil deelnemen aan het project Vierwiekenplein kan een bericht (met persoonlijke gegevens en het stroomverbruik per jaar: aantal KwH) sturen naar het e-mail-adres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Belangstellenden ontvangen dan aanvullende informatie en een uitnodiging voor deze bijeenkomst.

  • All
  • Algemeen
  • Energie
  • Zonnepanelen
  • Default
  • Title
  • Date